keskiviikko 21. joulukuuta 2022

Runollinen joulukalenteri 21.12.2022

 
 

 
Huomaan, että venäläisistä runoilijoista tai oikeammin taiteilijoista tässä kalenterissa uupuu se ehkä suurin ja tunnetuin, nimittäin Aleksandr Pushkin (1799 - 1837) Venäjän keisarikunnasta, venäläisen kultakauden synnyttäjä, joka kuoli aivan liian nuorena, 37 vuoden iässä. Puskinin vanhemmat kuuluivat aatelissukuun, joka oli köyhtynyt Pietari Suuren aikana. Puskin kirjoitti ensimmäisiä runojaan 15-vuotiaana ja tuli pian laajasti tunnetusti kirjallisuuspiirissä. 

Puskinkin protestoi silloista hallitusta vastaan ja joutui karkotetuksi. Hänestä tuli vapaamuurari, liittyi salaiseen järjetöön, jonka tarkoitus oli perustaa Kreikasta itsenäinen ja irtautua osmannivallasta. Myöhemmin Puskin muutti Odessaan ja täälläkin joutui vastatusten hallituksen kanssa. Jälleen hän joutui maanpakoon, jossa hän jatkoi taiteellista uraa ja tuli yhä kuuluisammaksi. Romanttisena miehenä hän joutui kaksintaisteluun vaimonsa rakastajan kanssa ja kuoli haavoihinsa.

Minulla oli kerran nuorena tilaisuus istua Tukholman Kuninkaallisessa Oopperatalossa punaisella samettituolilla ja katsoa balettia Jevgeni Onegin, joka rakentui Puskinin runoelmalle. Taisi tuo teos kuvata osin hänen omaa elämäänsä. Ja tuo balettiesitys oli suuri elämys metsämökin tytölle!
 
Valitettavasti en ehtinyt lainata enää hänen kirjojaan, joita varmasti Raahen kirjastosta olisi löytynyt, joten poimin hänen rivejään netistä.
 
 
Pushkin
 
 
Myrsky taivaan usvaan peittää
vihureita pyörittää
suden lailla ulvoo, huutaa
lapsen lailla itkee vaan
 
---
 
Puol-herra, puoliks kauppias,
Puol-viisas, puoliks narri vaan
Puol-kelmi, mutta sanotaan,
Voi täydeks tulla aikanaan.
 
Otteita blogisivulta:  https://timo-vihavainen.blogspot.com/2015/02/pushkin-elaa.html

1 kommentti:

Olen iloinen kommenteista!