lauantai 8. joulukuuta 2012

Joulukalenterin 9. päivä, Annan päivä ja numero 9


  
Tämä päivä kuuluu erityisesti Raahe-kaupungin kaikille Annoille, sillä täällä vietettiin erityisesti Annan nimipäiviä ’kreivin ajoista asti’. Ne ovat uudelleen viime vuosina herätetty henkiin ja ohjelmaa riittää aamu 9.00 iltamyöhäiseen asti. Tänä vuonna aion minäkin ottaa niihin osaa niin monipuolisesti kuin päivässä ehdin. Etupäässä siellä on tarjolla puuroa, esityksiä, käsityönäyttelyitä ja kauniisti valaistuja pihamaita.

Tässä Raahen matkaoppaitten sivulta tarinaa entisajan Annan-päivän vietosta.
”Raahessa vietettiin Annanpäivää antaumuksella. Sitä kautta tie kulki jouluun. Paulaharju kirjoittaa: "Annanpäivä jo ennusteli vanhalle raahelaiselle joulun tuloa. Silloin oli talvinen yö miltei pisimmillään eikä suureen jouluun ollut enää kuin parisen viikkoa, sekin melkein yhtämittaista pimeyttä. Hiljaisilla kaduilla asui hämäryys keskipäivälläkin, ja ilmassa tuntui jo joulun hengähtelyä. Vanhasta raahelaisesta näytti itse joulu olevan jo kynnyksellä, ainakin katuvieriä hiipimässä."
Annanpäivään kuului, että kaupungin nuoret miehet ja naiset nousivat mahdollisimman varhain ylös ja pukeutuivat poikkeavalla tavalla, ettei heitä tunnettaisi. Ja koska oli Annanpäivä, muistettiin erityisesti Annoja.
Suuri joukko ihmisiä marssi jonkun paikallisen Annan ikkunan alle ja yritti meluamalla herättää päivänsankarin. Näin käytiin tervehtimässä mahdollisimman monta Annaa. Juhlinta päättyi vasta iltahämärissä.
Useimmat Annat olivat jo tottuneet siihen, että heidät nimipäiväaamuna herätettiin. He olivat varanneet pullat ja kahvit onnittelijoille. Jotkut Annat loukkaantuivat, jos heidän ikkunansa unohdettiin. Mutta oli myös sellaisia Annoja, jotka eivät erikoisemmin ilahtuneet, kun heidät herätettiin kesken unien.
Kerrotaan erään Annan juosseen pappilaan karkuun joukko perässään. Siinä tohinassa heräsi pastori ja suuttui pahanpäiväisesti. Tästä oli seurauksena, että Annanpäivän ilottelut päättyivät tähän monen huumorintajuisen suureksi mielipahaksi.
Lähteet: Raahen tienoon historia III, Teuvo Virtanen: Raahen juttuja/Raahen lukion 2 B-luokka v. 1987, Samuli Paulaharju: Wanha Raahe”.

Olen itsekin joskus nuorena ollut mukana laulamassa aamu kuudelta Raahen Yhteislyseon teinikuoron mukana Annojen ikkunoiden takana. Hauskaa se oli!

Annanpäivänä neljän aikaan kävellessä; Rantakatu

Tuossa kadun toisella puolella nuoruuteni ikkunat.

Rantakatu toiseen suuntaan
Onnea kaikille muillekin Annoille! Niitä onkin varmasti aika monta, ympäri maailman.

Numero yhdeksän on numerologiassa minun oma numeroni, triplaten. Kasvamisen, henkisyyden, itsensä laajentamisen, matkustamisen, unelmoinnin, eteenpäin menemisen, rytmin, rohkeuden, ristiriitaisuuden, haavoittuneisuuden ja naiviuden numero. Sopinee minulle.

Naurattaa kaikki nuo sanat, varsinkin naivius, jota en katso Marsille kuuluvaksi, sillä 9 on myös toiminnallisen Mars-planeetan numero.
.
Tuohon numero yhdeksään liittyy eräs seikka, joka myös osuu elämääni. 9-ihmiset usein tuntevat koko maailman kodikseen. Sen olen tuntenut. Olen ollut helposti kotonani missä vain, vaikka suhteessa maailmanmatkaajiin olen varsinaisesti asunut aika harvassa maassa. Kulkuri kuitenkin. Minun on ollut helppo kohdata eri kulttuureja ollen aidosti kiinnostunut niistä.

Mutta nyt mennään lähemmäs, Annanpäiville!  Eikö Marian äidin nimi ollut Anna? Anna-nimi tulee kreikkalaisesta Hannah, joka merkitsee armoa. 

Etsin Annalle musiikkia. Löytyihän se, Beatleksien esittämänä!  

ps. Vaihdoin kuvat omiini.

6 kommenttia:

  1. Hyvää Annanpäivää.
    Mars muuten on mielestäni naivi niinkuin pieni lapsi joka ei vielä pahasta tiedä. Se on viattomuutta ja ajattelemattomuutta, ei typeryyttä, niin ainakin toivon :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä tietenkin! Mars ei tee mitään laskelmoitua, vaan on vain oma itsensä ja 'naivi'. Tai mikäs se naivuuden vastakohta olisikaan?

      Poista
  2. Hyvää Annan päivää, niitä onkin paljon koska siihen kuuluu niin monet, kuten Annikitm Annelit ym. joten kiitos vaan, minunkin toinen nimi kuuluu tuohon kategoriaan. Sitä nimeä käytinkin ensimmäiset 25 vuottä, eli Anneli.
    Raahella on paljon historiaa, onhan se vanha satamakaupunki. Lybeckerin-koulu on minullekin tuttu, mutta silloin se oli hyvin pieni siellä Reiponkadulla, köydenpunojan talossa. Sen historiahan on myös mainitsemisen arvoinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikeassa olet! Anna on laajentunut moneksi nimeksi. Ja Raahen historia on niin runsas, että suorastaan siellä kulkiessani kävin läpi monia vuosisatoja (vanhan oppaana)mielessäni. Ahmin aikoinaan tuon kaupungin historiaa joka paikasta. Ja asuin Brahenkadulla nuoruuteni vanhassa puutalossa, missä oli maailman ihanin maakellari ja lasiveranda. Mukava kuulla, että olet saanut tutustua Lybeckerin kouluun. Kävin heidän vanhassa talossaan katsomassa käsityönäyttelyä. Koulun nykyiset nuoret tytöt istuivat siellä vanhan ajan leningeissä ja merkkasivat samalla kun lauloivat kauniita joululauluja. Hurmaavaa! Talossa toimii kaksi käsityötaitajan ateljeeta tällä hetkellä. Ja siellä on yksi museohuone.

      Mutta...haluan keskittyä vähän enemmän oman kylän elämään. Siinäkin on jo aikalailla juttua.

      Poista
  3. Oi, oletpa ollut aikaisin liikkeellä. =)

    VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!