torstai 6. joulukuuta 2012

Joulukalenteri 6.12 , Niilon päivä ja numero 6


 
Tietenkin se on Suomen syntymäpäivä!! Suomi- neito täyttää 95 vuotta. Liekö hän enää mikään neito, vanha muori jo!

Minulla itsellä tuo päivä on jotenkin aina ollut hakusalla. Joskus olen muistellut, että se oli 8. päivä. En tiedä. Olen aina huomannut, että minä olen numeroissa jotenkin hatara. Ihan niin kuin ne eivät merkkaisi mitään. Ehkä minulla on jonkin sortin kammo matematiikkaa kohtaan. Sain kuulla jo alaluokilla, että ’voi raukka’. Isäni, joka oli tosi haka matemaattisessa maailmassa melkeinpä ilman kouluja, sitä ihmetteli eikä voinut ymmärtää. Se löi vielä alemmaksi minua, ja ehkä siitä asti olen jotenkin torjunut kaikki numerot. Ne eivät vain jää mieleen. Eivät mitkään syntymä- tai kuolinpäivät.  Pitkän aikaa minulla oli oma puhelinnumerokin lapulla.

Ehkä siksi minulle itselle oikein hyvä nyt käsitellä näitä numeroita. Opiskella oikein kunnolla. Mutta sitten minulle ei riitäkään pelkkä pinta.

Muistan muita asioita. Muistan Snellmanin puhematkat ympäri Suomea ja Petrovin, joka seurasi häntä paljon, kirjasi niitä ylös. Hän sitten kirjoitti kirjan, josta kuulin viimeksi viime kesänä, kun kävin ruokailemassa paikallisessa turkkilaisessa ravintolassa. Olin hyvin ylpeä, kun tiesin kirjan mistä mies puhui, hän sitä ihmettelikin. Kirjan nimi on Valkoliljojen maa ja se kertoo Suomen synnytyksen alkupoltoista. Kirjaa on luettu mm. Turkissa  valtionoppikirjana. Siellä se tunnetaankin paremmin kuin täällä.

Tässä pieni osio aiheesta, jonka nappasin Suomi-Bulgaria-seuran sivustolta:

”Grigori Petrov itse oli loistava puhuja, joka sai filosofiset ja yhteiskunnalliset kysymykset selvitetyiksi kuulijoilleen yksinkertaisin ja havainnollisin esimerkein. Kirjassaan hän tuntuu puhuvan Snellmanin kautta, mutta silti siinä on melko vähän yksityiskohtaista tietoa Suomen kansallisesta herättäjästä ja Suomesta. Suomi on enemmän kehitysvaiheessa olevan maan esimerkkinä, kuin juuri omana itsenään. Varsinaista 1900-luvun alun Suomen kuvausta voi lukea D. Božkovin laatimista herttaisista alkusanoista, joissa hän mm. vertailee Suomen ja Venäjän oloja ja maiden kansoja toisiinsa. Sekä Petrov että kustantaja Božkov olivat matkustelleet Suomessa ja viettäneet maassa pitempiä aikoja. Božkov kirjoittaa: ”Tämä maa tekee ihmiseen epätavallisen voimakkaan vaikutuksen. Se ei muistuta vähääkään muita maita. Sen ihmiset eivät ole muiden ihmisten kaltaisia. Heillä ei ole samanlaisia ajatuksia eikä samanlaista käyttäytymistä kuin meillä; ei samanlaista elämänfilosofiaa ja yhteiselämää kuin meillä. On kuin he eivät olisi ollenkaan ’tästä maailmasta’. He muistuttavat ’valkoisia liljoja’, joista Raamattu puhuu.” (lainaus kirjan suomennoksesta Valkoliljojen maa- Suomi. Oulu 1978).”

Ime nämä sanat itseesi tänä päivänä ja hengitä syvään! Ollaan valkoisia liljoja! Ehkä todellakin näytämme valoa täältä Pohjolasta tuonne etelän ongelmiin.

Kuutonen on runoilijoiden numero. Suomi on runoilijoiden maa. Koska numero kuutonen on omistettu Venukselle, se yhdistyy myös rakkauteen ja arvomaailmaan. Kuutonen on laajentumista ja onnellisuuden tavoittamista. Suomen itsenäisyys perustuu uudenlaisen yhdistymisen ja onnellisuuden hakuisuudelle! Onko siinä onnistuttu? Mielestäni on, sillä monessa suhteessa Suomi on tilastojen huipulla, huolimatta siitä, että se jatkuvasti joutuu kamppailemaan kaamoksen ja kylmän, ilmanmuutosten ja sijaintinsa kanssa. Ja huolimatta sen sivistyksen satavuotisesta historiasta ajoista, jolloin osa ihmisistä täällä asusti vielä maakuoppamökeissä.  Ei se siis ulkoa päin katsottuna mikään puoleensa vetävä paikka Maan päällä ole, ihmiset monet ’pakosta’ joutuvat tänne, kun johonkin pitää paeta. Hyvin harvat persoonat ovat todella kiinnostuneet tästä sitkeästä, sisään päin kääntyneestä kansasta. Mutta ne harvat ihastuukin sitten. Sillä Suomi-neidon vetovoimaisuus (mikä edellisessä kappaleessa ilmenee) on mystistä ja syvällä. Meissä on jotain hyvin alkuperäistä voimaa ja luottoa.

Vai onko sattumaa, että numero kuusi osui sen syntymään. Kyllä se tietyn leiman kaikkeen luo. Kuten huomaat.

Mitä ihmettä Niilo tekee tällaisena päivänä. Onko lie nimi ollenkaan suomalainen? On merkitystä, paljonkin! Nimi Niilo tulee nimestä Nikolaus joka merkitsee suomeksi ’voittoa ja kansaa’.  Ilmankos! Kansanvoittaja! Nykyvuosina tästä on taivutettu suosittu nimi Niko.

Onnea kuutoselle, Niilolle ja Suomelle! 

Tämä on niin suomalainen laulu!

3 kommenttia:

  1. Niinpä, onnea meille! On kyllä onni asua Suomessa!

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoista! Tuo Valkoliljojen maa oli aivan uutta tietoa minulle.

    Hyvää Itsenäisyyspäivää!

    VastaaPoista
  3. Voi että on ihanaa tekstiä! Mekö eletään valkoliljojen maassa?

    VastaaPoista

Olen iloinen kommenteista!